חיפוש

זכויות יוצרים

אם יש לכם עמוד פייסבוק עסקי ויצא לכם לפרסם סרטון עם מוזיקה ברקע, בטח שמתם לב לכך שהסרטון נחסם מהעמוד לאחר כמה דקות בלבד ומיד לאחר מכן, קיבלתם הודעה מהפייסבוק על כך שעברתם על זכויות היוצרים. אז מה זה בעצם זכויות יוצרים וכיצד ניתן לקבוע בחוק מה בעל תוקף של זכויות יוצרים?

מהן זכויות יוצרים?

אם נפנה לויקיפדיה, נראה כי זכות היוצר היא, בעצם, הגנה שניתנת ליוצר מפני שימוש ללא אישור ביצירה שלו או במילים פשוטות – כתבתם שיר? עמלתם עליו, לא ישנתם בלילות והתרגשתם מהרגע שיצא אל האור, כאשר יום אחרי, הינכם מגלים כי אדם זר לחלוטין עושה שימוש בשיר שלכם ללא רשותכם וצירף אותו לאחד מהסרטונים שלו. כדי שמצבים אלו לא יקרו, זכות היוצר עומדת לצידכם. השאלה האמיתית היא – מה נחשב ליצירה שלכם וכיצד ניתן לקבוע בחוק מה בעל תוקף של זכויות יוצרים?

כיצד ניתן להוכיח כי היצירה אכן שלי?

למרבה הצער, בארץ ישראל לא קיים מאגר כלשהו (להבדיל מארצות הברית) להפקיד בו יצירות. לכן, עורכי דין הרימו את הכפפה והחליטו ליצור מאגר כזה בעצמם. לכן, אחת הדרכים לשמור על הזכויות שלכם, היא להפקיד את היצירה שלכם במאגר זה. כך, במקרה של הפרת זכויות היוצרים, תוכלו בקלות להוכיח כי היצירה אכן שייכת לכם ולדרוש פיצוי בהתאם.

דרך נוספת לשמור על הזכויות שלכם כיוצרים, היא להפקיד את היצירה שלכם במאגר מיוחד הקיים בארה"ב. דבר זה, כמובן, יעלה הרבה יותר מהפקדת היצירה בארץ, אך תוכלו לקבל תעודה רשמית המוכיחה כי היצירה אכן שייכת לכם.

לסיכום,

אם הינכם יוצרים, אל תקחו סיכונים, הוכיחו מראש כי היצירה אכן שייכת לכם ובכך תמנעו אכזבות מיותרות.


עורך דין פלילי | זר שוקולדים | עורך דין אינטרנט |